Testresultat Bromsfälla H-trap
Bli av med hästbromsar och hästflugor
Om du någonsin har blivit biten av en hästbroms, har du fått veta hur smärtsamt det är. Hästen känner smärtan lika mycket. Det räcker med ett enda bromsbett; sådant vill man verkligen slippa uppleva fler gånger. Ett enda bett kan dock ge konsekvenser som kan bli lite mer problematiska. Bromsbett medför risken att hästen kan bli stressad och kanske skadar sig själv genom att galoppera eller försöka rymma. Detta är inte bara en fara för din häst utan också en fara för dig som ägare.
Aktivt motverka massor av hästbromsar i hästhagen
Inte helt hopplöst är det med alla de hästflugorna ute i hagarna. Det går faktiskt att göra något för att bli av med dem, eller åtminstone minska antalet i resp. området.
Bromsfällan H-trap minskar antalet av dessa ihållande skadedjur och kan således minska problemen avsevärt.
Problemet med hästbromsar
"Hästbroms”, den korta formen ”broms”eller ”fäbroms”, ibland även kallad för ”hästfluga” är några utav de vanligaste termerna för denna insektsfamilj (tabanus). Den blodsugande hästbromsen är känd under flera namn på många språk.
Hästbromsar är mellan 2 cm till 3 cm långa med vanligtvis transparenta eller färgglada vingar och ljusa fasettögon. Fullvuxna bromsar får mat från nektar och ibland pollen. Honorna av de flesta arter är blodsugarna, utan blod kan de inte reproducera sig. Manliga fäbromsar har inte de underkäkar som honan använder för att suga blod. Så snart flugan har landat på en värd (människa eller djur) använder den sina knivskarpa käkar för att riva in i huden tills blodet droppar ut; det blir ingen stor blodförlust då. 20 till 30 flugor kan konsumera upp till 100 ml blod inom 6 timmar. Blodet de lämnar kvar kan locka fram fler flugor. Om en häst blir biten upprepade gånger kan hästen bli svagare p.g.a. blodförlusten.
Bromsbett - irriterande och smärtsamt
Hästbromsar ger mycket smärtsamma bett och området runt ger extrem irritation. De lämnar ett bitmärke och svullnad, ofta med en droppe blod. Varje bett utlöser hudirritation och smärta - svullnaden kan vara upp till en dag eller flera dagar. Även om en häst inte blir biten så ofta så skapar händelsen negativa minnen. Ju äldre djuret blir, desto mer fruktar det att möta bromsar. Hästen blir upprörd när bromsarna kommer i närheten, och det är av den anledningen det finns en risk för olyckor. Hästbromsar är inte lätta att skrämma bort och är mycket envisa och beslutsamma, de kommer att fortsätta att attackera tills de lyckas. Vissa verkar till och med jaga sitt valda offer.
Infektioner är en farlig bieffekt som kan uppstå när en häst kliar sig på ett bettet. Fäbromsar är också kända för att bära patogener som de överför i blodet. EIA-viruset kan nämnas - något alla helst vill komma undan (hästinfektiöst anemivirus). Hästbromsar är dessutom kända för att sprida mjältbrand bland nötkreatur och får, de fungerar även som sjukdomsbärare av tularemi mellan harar och människor.
Fäbromsar och hästflugor – flygande plågoandar under sommaren
Hästbromsar är mest aktiva vid varmt väder, särskilt under sommartid och tidig höst på dagen. De flesta arterna gynnas av fuktiga miljöer som underlättar att ruva och häcka. De lägger vanligtvis sina ägg på stenar nära vattnet eller på stjälkar och löv. När äggen kläcks faller larverna i vattnet eller på fuktig mark och äter på andra ryggradslösa djur, såsom sniglar och daggmaskar, eller till och med små ryggradsdjur.
Honflugan är aktiv under dagen. Hon gör en smygattack, landar obemärkt och kommer bort igen innan hennes offer till och med märker den första smärtan. Honorna lockas av stora, mörka, glänsande föremål, rörelse, speciell djurlukt, koldioxid och värme - en häst eller ett djur är därför ett idealiskt mål.
Vilka alternativ finns?
Hästägare förlitar sig på ett varierat utbud av fysiska och kemiska medel för att bekämpa hästbromsar. Vissa använder speciella flugtäcken eller tyger för att skydda hästen mot bromsbett. Den som kanske har blivit biten av en fäbroms genom sina kläder vet hur lite skydd dessa metoder ger vid olämpligt tygmaterial. Ett annat alternativ är att hästen betar i en hage som är tillräckligt långt ifrån fäbromsarnas fuktiga häckningsplatser, eller att hästen släpps ut på natten. Båda lösningarna är dock ganska opraktiska. Kemiska insektssprayer - vanligtvis permetrinbaserade - är ytterligare metoder för att bekämpa hästbromsarna. Men bromsarna har emellertid en instinkt att hitta just de delar av kroppen som inte har besprutats, såsom underlivet, benen, halsen och manken. Den idealiska lösningen skulle vara att eliminera hästbromsarna.
Bromsfällor och flugfångare
En produkt som bekämpar och eliminerar hästbromsar och andra flygande insekter har funnits att köpas i USA i flera år: Horse Pal. Denna fälla fungerar genom att locka fram hästbromsen, honan, med stora, mörka, varma, glänsande föremål. När fäbromsen har lockats till fällans fångstbehållare, så har den nästan ingen chans att ta sig därifrån - levande.
”Alcochem Hygiene” bromsfälla ”H-Trap”
Den nya Alcochem Hygiene bromsfällan H-trap har utformats för att dra nytta av hästbromsens beteende. Designen har vidareutvecklats och förbättrats genom forskning och användning av moderna material och därför har den nya bromsfällan H-trap blivit effektivare och dessutom har kvalitén ökats.
Den professionella bromsfällan H-trap är givetvis designad för användning utomhus. Som tidigare modeller återskapar den formen av det perfekta bytet för den bitande honan. Den består av en unik metallram, ett stativ med en stor, uppblåsbar, svart gummiboll och en grön plastskärm. När den svarta gummikulan värms upp av solen förväxlar hästflugan den med ett stort djur och lockas att landa på den. Så snart flugan landar på bollen försöker den bita i den för att suga blod. När den inte kommer åt något blod flyger hästbromsen uppåt (följer deras naturliga flygväg). Sedan fångas den i tratten och styrs in i den centrala fångstbehållaren som töms enkelt enligt beskrivning.
Dags att placera bromsfällan ute i hagen
För bästa resultat bör bromsfällan H-trap sättas upp innan de första bromsarna dyker upp i april eller maj. De bör sättas upp i områden där det finns flera hästar, t.ex.på hästgården mellan stallbyggnader osv eller t.ex. i paddocken. En enda fälla räcker för att skydda upp till fem hästar. En bromsfälla som har placerats ute bör kontrolleras en gång i veckan för att tömma fångstbehållaren. Fällan ska tas ner i slutet av hästbromssäsongen och förvaras noggrant för användning till nästa säsong.
Om bromsfällan H-trap
Bromsfällan H-trap är designad och utvecklad av Alcochem Hygiene, ett nederländskt företag baserat i Nederländerna. Sedan lanseringen 2008 har bromsfällan H-trap framgångsrikt införts i de flesta norra och centrala europeiska länder.
Produkterna är så pass populära och deras effektivitet är så pass välkänd att arrangörerna av Alltech FEI World Equestrian Games 2014, som hölls i Frankrike, gett uppdraget att installera 31 st. bromsfälla H-trap. Att skydda hästar och ryttare var de mycket angelägna om.
Nöjda hästägare
Trots inledande reservationer och betänkligheter verkar hästägare, som har använt produkten, vara imponerade. En hästägare från södra England sammanfattade sin upplevelse: " Vi har redan provat alla tillgängliga medel och metoder på marknaden och beslutade äntligen att köpa bromsfällan av desperation. Denna stora, svarta boll med metallram, skärm och plastfångstbehållaren levererades omedelbart. Vi placerade den genast i paddocken i området där hästbromsarna verkar komma ifrån. Inom några minuter hade flugfällan börjat fånga hästbromsar och har fortsatt göra så sedan dess. Antalet bromsar har minskat så mycket att vi inte längre behöver använda en skyddande hästtäcke och jag kan bekvämt träna hästarna i hagen. Det enda jag ångrar är att jag inte har köpt den här hästbromsfällan tidigare ."
Fältförsök i Florida
Alcochem Hygiene har nyligen börjat marknadsföra och sälja bromsfällan H-trap på amerikanska marknaden i USA. För att säkerställa att kunderna kunde se och förstå produkternas potential och produkternas resultat organiserades fältförsök. Två tester utfördes 2014. Båda ägde rum i norra Florida och inkluderade en serie experiment där en jämförelse gjordes med den nuvarande tillgängliga fällan (Horse Pal). Bromsfällan H-trap testades en normal dag med hästar på ranchen.
Deltagare i testet var Katherine Dunlop och Greg McCandless, ett gift par som är stolta över sina Tennesesee Walking Horses och Missouri Fox Trotters, och driver också ett hästpensionat för hästar i Cedar Key, Levy County, Florida. Att ta hand om andra folks hästar är något annorlunda för dem - som ett kommersiellt företag är det mycket viktigt att hästarna inte skadas. Detta innebär också att attacker från hästbromsarna måste förhindras. Efter att ha satt upp bromsfällan H-trap i paddocken sammanfattar Greg McCandless: " Det finns ett par anledningar till att denna bromsfälla är bättre än andra modeller vi har provat: För det första är den robust. Detta är viktigt eftersom vi ofta har stormar på eftermiddagen där vinden kan bli riktigt stark. Bromsfällan H-trap är utformad så att den rör sig med vinden eftersom trattens form är vindavvisande. Bromsfällan är dessutom utrustad med en ram i galvade stålrör. 2 mm väggar håller ihop ramen ordentligt. "
" För det andra är fångstbehållaren som fångar hästbromsarna och andra insekter lätt att ta bort. Den är enkel att rengöra, faller inte ur stålramen och svänger i vinden. Det finns ingen anledning att oroa sig för att bromsfällan välter på behållaren och skada den. Det kan helt enkelt inte hända. Det här är den bästa och mest robusta bromsfällan vi någonsin haft. Det bästa är att den på ett tillförlitligt sätt lockar hästbromsarna som är irriterande och farliga för hästarna . "
" För det tredje och sista är Bromsfällan H-trap väldigt effektiv och kommer helt enkelt inte att välta och skadas. Den fångar verkligen hästflugorna! "
Som med alla bra uppfinningar för skadedjursbekämpning är det viktigt att studera det biologiska beteendet hos vart och ett av skadedjuren, och det är precis vad utvecklarna av bromsfällan H-trap har gjort. Genom att imitera hästbromsarnas naturliga beteende och använda de mest aktuella materialen, har de utvecklat en effektiv fälla som fungerar helt utan kemikalier och är lämplig för hästägare runt om i världen. Prova själv!
Du hittar bromsfällan H-trap här i vår butik!
- Link: https://www.lantkompaniet.se/bromsfaella-h-trap-till-haesthage-kohage-traedgarden-alcochem.html
Vi plockar gärna ihop skräddarsydda stängsellösningar, ger tips och råd.
Hör gärna av dig till oss om du har frågor eller funderingar:
E-post: shop@lantkompaniet.se
Telefon: 08-420 027 89 (mån - fre | kl 9 - 17)
Varmt välkommen!
Källor: https://www.h-trap.net
Vi reserverar oss för fel