Kostängsel
Stängselhöjd kostängsel
Stängsel för kor borde ha minst 2 trådar på ca. 60 - 90 cm avstånd från marken.
Bättre att använda 3 eller fler, beroende på omgivningen och risk.
För kossor används mest bara 2 trådhöjder (ca. 60 cm och 90 cm).
Ska oxar, kvigor och kalvar samt vildare nötkreatur inhägnas, så rekommenderas dock minst 3 trådar på ca. 45 cm, 75 cm och 105 cm avstånd från marken.
Stängselstolpar kostängsel
Avstånd mellan stolparna: ca. 4 - 5 meter. Plaststolpar är bra lämpade som flyttbara stolpar vid tillfälliga hagar och som mellanstolpar. Plaststolpar är lätthanterliga, snabbt nedsatta i marken, allsidigt användbara och kostnadseffektiva. För stängsel med 2 trådar rekommenderas t ex stolpar i fjäderstål eller plaststolpar, gröna, vita, eller svarta extra kraftiga se t ex artnr. 42175 stålstolpar eller artnr. 42173 svarta kraftiga plaststolpar.
Till stängselstolpar kohage: » Kostängsel:Stängselstolpar kohage
Passande stolpar till kostängsel med 3 trådar, se artnr. 44458.
Kohagar är i de allra flesta fall rätt så stora inhägnader och då är det viktigt att hela stängslet är stadigt och stabilt. Vid hörn, genomgångar, grindar rekommenderas använda kraftiga trästolpar eller allround-metallstolpar, se artnr. 44387.
Vid användning av elband skulle en stabilare stolpe sättas ned var 40.- 50. meter för att säkerställa bra stabilitet åt stängselanläggningen. Vid användning av elrep ska var 70.-80. meter finnas en kraftigare, stadigare trä- eller metallstolpe som stabiliserande mellanstolpe.
Stängselmaterial - val av eltråd, elrep, elband eller ståltråd
Välja lämplig eltråd, elrep eller elband
MÄRKNING "ABCDE" underlättar valet av rätt stängselmaterial
Kvalitetsskillnader av eltråd, elband och elrep syns på en gång genom vår märkning med resp. bokstav: A = bäst, premium kvalitet, högst ledningsförmåga, lägst motstånd, E = enkel kvalitet. Ju lägre eltrådens elektriska motstånd är, desto längre stängsellängd kan man ha utan större spänningsförlust. Högvärdiga ledare i rostfritt stål. HPC eller koppar och ett högt antal av enskilda ledare som är ihoptvunna med plasttrådarna eller invävda i bandet ger en bättre kvalitet.
Innan du bestämmer dig för något stängselmaterial kolla först stängslets totala längd. Ju längre stängslet är, destö högvärdigare material skulle man välja för att säkerställa bra strömflöde genom materialets höga ledningsförmåga och låga elektriska motstånd. Endast då blir elstängslet ett säkert och tryggt skydd som tillförlitligt stängslar inne och samtidigt stänger ute. Då finns alltid gott om spänning i kostängslet - förutsatt att det inte finns någon läckage, störningar eller andra stängselfel.
Eltråd (polytråd), elrep eller elband och givetvis ståltråd passar bra som elektriskt ledande stängselmaterial till kostängsel.
Eltråd resp. plast- eller polytråd med inbyggda rostfria ledare är lättast att sätta upp. Dessutom håller nästan alla sorters eltråd mycket bra kvalitet och lång livslängd nuförtiden, materialet har förbättrats och de flesta är gjorda av UV-stabila, slitstarka plasttrådar. En eltråd som alltid kan varmt rekommenderas är t ex artnr. 42720. Den har både rsotfria och kopparledare för bästa ledningsförmåga.
Alternativt används också elrep och elband för kostängsel eftersom dessa varianter är mer synliga än tunnare eltråd. Även risken för skador minskas pga bredare kontaktyta av dessa ledande stängselmaterial.
Elrep för kostängsel rekommenderas med minst 6mm grovlek eller bättre 8mm. När vinden viner och det blåser kraftigt därute, då är rep med större diameter inte lika känsliga mot blåsten än tunnare trådar. Elrepet ska hållas stramt uppspänt och välsträckt och då ser det också ganska fint och välskött ut! Kortare elstängsel för kor på en längd av ca 200m kan med fördel utrustas med enkelt elrep dess elektriska motstånd ligger på ca 3,45 ohm/m. Se t ex artnr. 44160 elrep 200m, 6mm, weiß, 7 rostfria ledare (0,2 mm). Vid längre stängsellängder ska användas ett mer högvärdigt elrep med lägre motstånd mellan 0,07 - 0,104 ohm/m). Annars, med ett förhållandevist dåligt ledande elrep borde en stor del av spänningen gå miste på hela den långa stängselsträckan och till slut, vid stängslets längst avslägna ände, skulle det inte finnas tillräckilgt med spänning i elstängslet, inte tillräckligt nog för skrämmande effekt. Se t ex artnr. 44659 eller någon av de andra lämpliga varianter i kategorin elrep (märkning A som bäst): » Kostängsel elrep
Elband till kostängsel rekommenderas med en bredd på 10 - 40mm. Precis som stängsellängden är avgörande för valet av elrepet så är det med elband också. Ju längre stängsel, desto bättre kvalitet på elbandet. Stängsellängder på ca. 200m behöver inte det bästa utav alla elband; ett lämpligt elband är t ex den kostnadseffektiva varianten artnr. 44925 eller 44565, elband 200 m, 20 mm med både rostfria och kopparledare, kvalitet B. Långa stängsellängder och stora hagar ska stänglas med ett mycket bra elband, kvalitet A, t ex 44674 eller ett snyggt, stilrent brunt elband, 200m, 20mm artnr. 45586. Alla våra elband hittar du här: » Elband
För enklare hantering vid uppsättning och nedplockning av stängsletråd, rep eller band rekommenderas användning av en trådvinda med spole, se kategori » Trådvina, Spole, Rulle
Stängselaggregat till kostängsel
Vanliga frågor många har och vi får: Hur mycket ström är det i ett elstängsel? Volt i stängsel för kor?
Spänning i kostängsel borde minst 3000 volt. Elaggregat för kor borde leverera en utgående pulsenergi på ca. 2 - 4 joule eller mer, beroende på stängsellängd, hagens storlek och uppväxande vegetation.
Puslenergi och spänning i stängslet borde alltid väljas efter djurslag, rymningsbenägenhet, placering av hagen, omgivning osv. Ett elaggregat till kostängsel skulle leverera minst 3000 volt som stängselspänning.
Nätanslutning 230 V - elaggregat till kohage
Om det finns ett eluttag/nätström i närheten av hagen rekommenderas alltid ett nätanslutet aggregat för att driva elstängslet med, även om det kanske finns en distans på 100-200m från vägguttaget till stängslet. Det lönar sig ändå med nätdrift. Nätaggregat till elstängsel finns i flera utföranden och med olika styrkor och effektklasser. Nästanslutna strömapparater till elstängsel är de mest kraftfulla och starka stängselaggregat som finns och därför passar de till stora hagar där det kanske finns uppväxande vegetation och svårhägnade, okänsliga eller mycket rymningsbenägna djur. Nätaggregat levererar energin som krävs för att skrämma bort djur genom väldigt obehagliga elstötar vid kontakt med stängslet. De fungerar tillförlitliga och man behöver inte syssla med batteribyte, laddning el dyl. Ett riktigt bra och populärt stängselaggregat till bl a kostängsel är artnr. 43825 Tesla 7 från VOSS.farming. Det är ett lämpligt elaggregat för långa stängsel och kostar inte världen. Ett stängselaggregat som alltid rekommenderas.
Ännu högre krav uppfyller det starka aggregatet NVi 9000, artnr. 44869. Klarar komplicerade stängselanläggningar i svårare, kanske kuperad terräng. Ökar energin vid påväxt och går över till larmläge. Även mycket långa stängsellängder är inga problem för ett sådant kraftfullt stängselaggregat som NVi 9000 nätagreggat.
Tips:
Koppla in jordfelsbrytare mellan vägguttag och elaggregat för att
undvika skador. Jordfelsbrytaren hittar du under artnr. 48015, se även » Åskledare och tillbehör elaggregat
Batteriaggregat
Det finns även en del lämpliga batteriaggregat för att driva ett elsängsel för nötkreatur. Vissa stängselaggregat kan drivas med ett torrbatteri (9volt) eller alternativt med ett 12 volts batteri, vissa passar bara det ena eller det andra. Utöver det finns s k kombiaggregat som kan anslutas till nätström (via adapter) och till antingen 9V eller 12 V batteri eller både och. Många batteriaggregat kan även kompletteras med solcellspanel för att utnyttja solenergin under betessäsongen och sparar på batteriladdningar. Det sparar både tid och pengar på längre sikt och lönar sig framöver. Behöver du en strömapparat för en tillfällig hage som inte är så pass stor så duger det här elaggregatet med torrbatter väldigt bra: artnr. 42011 Batteriaggregat Extrapower 9 volt (finns med eller utan torrbatteri - batteriet är inte laddningsbart!) I paketet med aggregatet som inkluderar batteriet medföljer ett torrbatteri, 9 V, 55Ah. Vi säljer också ej laddningsbara torrbatterier i 3- eller 4-pack till ett extra bra pris. Ett starkare batteriaggregat är "NOVAS 6" kombiaggregat 9V, 12V, 230V, VOSS.farming med artnr. 43872 som kan användas ihop med ett lämpligt 9 volts batteri (se artnr. 34420 eller 34455) eller ett lämpligt laddningsbart 12 V batteri, se artnr. 34502. Handlar det om ett längre elstängsel eller kanske mer rymningsbenägna, okänsligare djur, så borde man välja ett 12V batteri eftersom då levererar aggregatet starkare ström till stängslet. Djuren får uppleva stor obehagskänsla och kommer att känna respekt när de råkat komma i kontakt med stängslet.
Ett riktigt starkt och bra batteriaggregat (12 V) är Sirus 8 VOSS.farming, artnr. 43805. Helt övertygande i fråga om kvalitet och effektivt skydd samt säkerhet. Ett lämpligt elaggregat till stora hagar; skrämmer även vildsvin!
Solcellsaggregat är en smart uppfinning för just kostnadseffektivt och miljövänligare drift av elstängsel. Passar perfekt till betessäsongen också. Med ett solcellsdrivet stängselaggregat slipper du ett evigt batteriladdande, tid och möda. I vårt sortiment hittar du flera solecellspaket som t ex populära artnr. 43662 med stängselaggregatet Green Energy (batteri medföljer inte!), metallbox och solcellspanel till kanonpris.
Jordning
Jordning är oerhört viktig för vartenda elstängselsystem. Elstängslet fungerar bara felfritt när det finns bra jordning. Det borde man alltid tänka på vid uppsättning av elstängsel. Använd lämpliga jordspett i form av t.ex. galvaniserade rostfria stålstänger med en bred kontaktyta för att säkerställa optimalt elektrisk kontakt med marken. Till permanenta elstängsel rekommenderas jordspett med 1 m längd och vinkelprofil (se artikelnr. 44219). Sådana jordspett lämpar sig bäst. Till mobila, flyttbara elstängsel rekommenderar vi jordspettet med rund profil (se artikelnr. 44375). Elstängselaggregatet skulle kopplas med jordkabel (se t.ex. artikelnr. 33615) till minst 1 jordspett. Vid kraftfullare elstängselaggregat ska fler jordspett (ca. 3-5 st) användas. Vid sandig, torr eller stenig mark det kanske behövs ännu fler jordspett. Rekommenderat avstånd mellan jordspetten: 2-3 meter. Alla jordspett är förbundna med jordkabel resp. matarkabel (tex artnr. 33615). Tumregel: Använd för varje joule (utgående pulsenergi) 1 jordspett.
Kontrollera jordning?
Jordningen kan enkelt kontrolleras med någon stängselprovare genom att kortsluta stängslet.
Stäng av aggregatet.
Sätt någon järnpinne/något järnspett i marken på 100 m avstånd från stängselaggregats anslutning på stängseltråden.
Järnpinnen ska lutas mot stängseltråden (ha direkt och bra kontakt med stängslet, se bilden).
Starta elstängseaggregatet - Nu borde spänningen falla till ca. 2000 volt.
Sätt stängselprovarens metallpinne ner i marken på ca 1 m avstånd från det längst avlägsna jordspettet (sett från stängselaggregatet) och mät spännningen mellan jordspett och jord genom att hålla stängselprovarens pinne mot jordningens jordspett. Ett optimalt värde för jordning ligger på 0-200 volt. Värden mellan 200-600 är okej också (toleransområde). Ligger värdet över 600 volt, borde fler jordspett sättas ner i marken.
Elstängseltillbehör
Anslutningskablar och skarvning
Det är ingen idé med bäst ledande elband, elrep eller eltråd och det mest kraftfulla elaggregatet när anslutningar, kopplingar och skarvningar inte är korrekt, noggrant och omsorgsfullt utförda och monterade. Det är den svagaste delen som avgör om elstängslet fungerar bra, dåligt eller inte alls. Därför är det viktigt att alla komponenter är väl uppsatta och väl monterade. För korrekt anslutning av elstängselaggregatet till stängslet ska de passande anslutningskablarna användas. T.ex. anslutningskabel i rostfritt kvalitetsstål för anslutning av elband (se artikelnr. 44212) eller anslutningskabel för elrep (se artikelnr. 44512). För att korrekt ansluta stängslets olika trådhöjder (rader/nivåer) emellan ska man använda band- och repanslutningskabel (se artikelnr. 44704.) eller alternativt en bandanslutningskabel (se artikelnr. 44.213) eller repanslutningskabel (se artikel nr. 44513). Använd matarkabel eller jordkabel (se artikelnr. 33615) för att ansluta jordspetten
Åskledare - skydd mot blixtnedslag och blixtskada
Åskskydd eller åskledare ska användas för att förhindra att blixtnedslag skadar eller förstör elaggregatet. Det kompakta åskskyddet (se artikelnr. 44755) leder blixten ner i marken. Blixtskyddet resp. åskskydd installeras lätt mellan aggregat och stängsel.
Installation av åsksykdd eller åskledare/blixtledare (bäst med gniststräcka) ska skydda elstängselaggregatet mot blixtnedslag och därmed mot totalförstörelse i värsta fall. Vid åskväder är det lätthänt att blixten slår ned i elstängsel. Utan användning av åskskydd skulle blixten gå -genom eltråden och anslutningskabeln- rakt in i elaggregatet, med en spänning upp till 10.000.000 V. Det klarar inte ens det bästa stängselaggregatet av! Skulle aggregatet då vara placerat i stallet eller någon annanstans inomhus kopplat in i eluttaget kunde blixten gå ännu vidare och fortsätta sin väg in i fastighetens elnät och kanske orsaka brand. Just därför är det enligt VDE-föreskriften ("VDE" = Technical-scientific association in Germany, focus on Electrical, Electronics and Information Technology) förbjudet att installera elstängselaggregat inomhus när det inte finns något åskskydd. Se även rågvidarsida "Åskskydd" » Åskledare, åskskydd elstängsel
Grindar, stängselöppningar, genomgångar
Det finns olika lösningar för grindar, stängselöppningar, genomgångar.
T.ex elastiska redpgrindar, se artnr. 44434.
Smidigt och lätthanterligt: Flexigate, flexibelt grindsystem med 7,5 m rep. Med grindsystemet ”Flexigate" kan du
elektrifiera tillträden till hagen på ett bekvämt sätt. Vid öppningen rullas elrepet in automatiskt - mycket
praktiskt och enkelt att använda. Med grindsystemet ”Flexigate" kan du elektrifiera tillträden till hagen på
ett bekvämt sätt. Vid öppningen rullas elrepet in automatiskt - mycket praktiskt och enkelt att använda.
Det
blir ingen nedsmutsning, ingen nedhängning av repet och inget grindhandtag som ligger på marken. Tack vare
detta förhindras snubbelfällor och skador. Låsbar lösning: artnr. 44419 Grindhandtag med grindlås, grindankare,
rostfritt stål, VOSS.farming. Skydda mot följderna av vandalisering och stöld med grindlåset från VOSS.farming.
Många försäkringsbolag vägrar skadeersättning om tillträdet till elstängslet inte går att låsa. Med det låsbara
grindlåssystemet får du försäkringsskyddet. Det går att montera med några få handgrepp och är lämpligt för
montering av stolpar och väggar.
Stängselkontroll/ Stängseltestare/ Stängselbrytare/Omkopplare
Enligt lagen ska regelbundna kontroller genomföras för att säkerställa elstängslets säkerhet, effekt och funktion. En enkel kontroll kan göras med hjälp av stängseltestare med digital display (se artikelnr. 44863). SMS-larm håller dig informerad om statusen på ditt elstängsel var du än är. Den slår på omedelbart när det finns något fel (se artikelnr. 48010). En stängselomkopplare är extremt praktiskt i situationer när elstängslet kräver reparationsarbete. Med dessa hjälpmedel och mätinstrument sparar du tid eftersom du inte behöver ta långa promenader till och från elaggregatet för att stänga av. Med den robusta gröna stängselomkopplaren (se artikelnr. 44767) kan du stänga av spänningen på enskilda delar av stängslet och reparera felet tryggt och säkert i lugn och ro.
Varningsskylt elstängsel
Märkning av elstängselanläggningar
Enligt lag ska elstängsel som finns längs med allmänna vägar och gångstigar märkas med varningsskyltar som tydligen markerar att det handlar om ett strömförande stängsel. Varningsskyltar ska fästas välsynligt på elstängslet med ca. 100 m mellanrum. Den internationella varningsskylten för elstängsel vi säljer varnar för elstängslet på många språk och även bilden informerar tydligt om en elektrisk stöt. Människor som talar olika språk kan på detta sätt snabbt identifiera vilken typ av stängsel det handlar om. "Warning electric fence" - "Warning elektriskt stängsel".
Sätt upp varningsskyltar välsynligt på allmänna platser, vägar, stigar så att alla snabbt uppfattar att stängslet är elektriskt och strömförande.
Skyldighet för skyltning: Driver man ett elstängsel ska varningsskyltar sättas upp så att stängslet tydligen är märkt som "elstängsel". Var 100:e meter utefter allmän väg ska varningsskyltar placeras på stängslet och om det finns grindar, på båda sidor av grinden.