Hur fungerar ett elstängsel?
Elstängslets hjärta är själva elstängselaggregatet. Elaggregatet är kopplat till jordning och stängslets ledande material (stängseltråd, elband). Elaggregatet ger regelbundna högspänningspulser som alstrar spänning mellan eltråden och marken.
När ett djur (eller en person, uppväxande vegetation eller liknande) berör stängslet och på så sätt skapar en förbindelse mellan marken och eltråden, är strömkretsen sluten. Strömmen flyter då från elaggregatet genom eltråden och genom djuret och slutligen genom marken och jordspett (jordning) tillbaka till elaggregatet. Denna ström (elektrisk stöt) känns mycket obehaglig och resulterar i den önskade, avskräckande effekten.
Elaggregatet ger regelbundna elektriska pulser. Dessa pulser är obehagliga, men inte farliga varken för människor eller djur, eftersom det handlar om mycket korta pulser. Pulsen sker ungefär var 1,3:e sekund och varar endast i några millisekunder. Beröringen av eltråden känns dock mycket obehaglig och får alla som berör stängslet att vika undan, rygga tillbaka och hålla sig borta från stängslet i framtiden. Elstängslet ger önskad effekt!
Djuret sluter elkretsen. Strömmen flyter tillbaka till elaggregatet via marken och jordspett. Kort elektrisk puls gör att djuret känner obehag vid beröring av stängslet. Djuret ryggar tillbaka.
Elstängsel har lång livslängd, är enkla att sätta upp och är ganska kostnadseffektiva jämfört med vanliga staket.
En till fördel med elstängsel: Risken för skador är mycket lägre än vid användning av t.ex. taggtrådsstängsel. Elstängsel fungerar inte bara för att innesluta ett område, utan fungerar också avskräckande t.ex. för att skydda mot och stänga ute vildsvin.
Spänning i elstängsel anges i enheten volt (V)
- Volt i elstängsel
- Hur mycket ström är det i ett elstängsel
En spänning på ca. 4000 volt i stängslet rekommenderas alltid då den är rätt så skrämmande för de flesta djur och säkerställer att de inte rymmer eller inte tränger in.
För känsliga djur räcker det också med en lägre spänning. För okänsliga, vilda, rymningsbenägna eller rovdjur rekommenderas en högre spänning i stängslet och ett högre joule-tal (utgående pulsenergi).
Spänningen i stängslet borde i vilket fall inte understiga 2000 volt (lägsta spänningsnivå för märkbar effekt) – annars är det kanske lätthänt att djur rymmer och ger sig ut på egna upptäcktsfärder - för att aldrig återvända.
Pulsstyrka, pulsenergi - elstängsel och joule (J)
- Hur mycket ström är det i ett elstängsel
- Stömstöt elstängsel
Den pulsstyrkan som avgör hur hård och stark elstöten känns uppges i enheten joule (J).
För känsligare djur räcker det med ca. 1 - 3 joule i utgående pulsenergi så att elstöten känns avskräckande och skrämmande.
För stängsling mot rovdjur, vildsvin osv eller inhägnad av okänsliga rymningsbenägna djur rekommenderas en utgående pulsenergi mellan 3,5 - 5 joule.
Det finns väldigt starka stängselaggregat med en högre kapacitet där den utgående puslenergin uppges med ett värde över 5 joule.
Det är dock så att enligt EU's "5-joule regeln" (EN norm 60335-2-76/AD från 20011-09-01) är den maximala utgående pulsenergin begränsad på 5 joule. De mycket starka elaggregaten anpassar pulsenergin efter stängselskicket med fördröjningstid och kontrollerar stängselskicket genom sin "intelligenta" teknologi.
Mer om aggregatstyrka och vilken spänning i stängslet passar för vilka djurslag och vilka stängsellängder finns på dessa sidor:
» Spänning i elstängsel - Val av rätt aggregat och » Elstängsel spänning, volt, joule, watt
För att sätta upp ett elstängsel krävs vanligtvis inte något tillstånd. Det finns en internationell standard som reglerar uppsättning och användning av elstängsel.
Vid köp av ett elstängselaggregat medföljer information om just det i instruktionsboken. Vid montering ska man hålla sig till tillverkarens anvisningar och följa lagliga bestämmelser ifall det ska vara relevant för just det här elstängslet (t ex kraftledning i omedelbar närhet el dyl). Givtevis ska lämpliga, godkända produkter användas som uppfyller EU-föreskrifterna och regler för elstängsel. Ingen och inget ska utsättas onödigt för risk eller lidande.
Ett elstängsel ska regelbundet kontrolleras. Det ska vara utformat som en säker inhägnad som skyddar mot intrång resp. förhindrar rymme. Elstängselaggregatet ska placeras på lämpligt ställe och terräng utan risk för brand el dyl. med rätt avstånd till t.ex. byggnaders skyddsjord/nollanslutning, kraftledningar och övriga elektriska ledningar för att undvika störningar och skador. Elstängslet ska märkas tydligt med gula varningsskyltar när stängslet är uppsatt längs utmed allmän väg så att alla ser och förstår på en gång att det handlar om ett elektriskt, strömförande stängsel.
Se även elsäkerhetsverkets och jordbruksverkets webbplatser eller kontakta resp. länsstyrelse för mer information.
Tänker du bygga elstängsel?
Mer info om stängselmontering och allmän information om elstängsel hittar du här:
» Guide: Stängselmontering