Bygga elstängsel - allmänt
Regler - bestämmelser - elstängsel i bostadsområde eller villaområde
Elstängsel är ett enkelt men mycket effektivt sätt att hägna in egna och samtidigt stänga ute främmande djur. Man behöver inte ha någon erfarenhet av att sätta upp ett elstängsel för att klara göra det själv på ett bra sätt. Stängseldelarna är snabbt monterade och anslutningarna är inte särskilt komplicerade, det är lätt att koppla in och samman.
Kopplingsschema samt allmän information om stängselmontering, hittar du här på flera språk, på svenska från sid. 30, klicka på länken: :
» Kopplingsschema Elstängselmontering
Får man ha elstängsel för hund eller annat sällskapsdjur?
Ja, det får man ha. Även här finns vissa regler att följa. På Jordbruksverkets hemsida hittar man information om användning av elektriskt hundstängsel vi gärna hänvisar till.
Behövs tillstånd för elstängsel?
För att sätta upp ett elstängsel krävs vanligtvis inte något tillstånd. Det finns en internationell standard som reglerar uppsättning och användning av elstängsel.
Vid köp av ett elstängselaggregat medföljer information om just det i instruktionsboken. Vid montering ska man hålla sig till tillverkarens anvisningar och följa lagliga bestämmelser ifall det ska vara relevant för just det här elstängslet (t ex kraftledning i omedelbar närhet el dyl). Givtevis ska lämpliga, godkända produkter användas som uppfyller EU-föreskrifterna och regler för elstängsel. Ingen och inget ska utsättas onödigt för risk eller lidande.
Ett elstängsel ska regelbundet kontrolleras. Det ska vara utformat som en säker inhägnad som skyddar mot intrång resp. förhindrar rymme. Elstängselaggregatet ska placeras på lämpligt ställe och terräng utan risk för brand el dyl. med rätt avstånd till t.ex. byggnaders skyddsjord/nollanslutning, kraftledningar och övriga elektriska ledningar för att undvika störningar och skador. Elstängslet ska märkas tydligt med gula varningsskyltar när stängslet är uppsatt längs utmed allmän väg så att alla ser och förstår på en gång att det handlar om ett elektriskt, strömförande stängsel.
Se även elsäkerhetsverkets webbplats » Till Elsäkerhetsverkets webbplats Tillstånd Elstängsel
eller jordbruksverkets webbplats eller kontakta resp. länsstyrelse för mer information.
Elstängslets utgående puls i form av en strömstöt får djur att lära sig respektera stängslet som ett oöverkomligt hinder de ska hålla sig på avstånd från.
De korta strömpulserna brukar inte vara farliga för varken människa eller djur (gäller friska sådana) och dess främsta syfte är att skrämma så att stängslet blir orört och fyller sin funktion att stängsla in rymningsbenägna djur och stänger ut de objudna fyrbenta gästerna från grannen eller från skog och mark.
Spänning i elstängsel anges i enheten volt (V)
En spänning på ca. 4000 volt i stängslet rekommenderas alltid då den är rätt så skrämmande för de flesta djur och säkerställer att de inte rymmer eller inte tränger in.
För känsliga djur räcker det också med en lägre spänning. För okänsliga, vilda, rymningsbenägna eller rovdjur rekommenderas en högre spänning i stängslet och ett högre joule-tal (utgående pulsenergi).
Spänningen i stängslet borde i vilket fall inte understiga 2000 volt (lägsta spänningsnivå för märkbar effekt) – annars är det kanske lätthänt att djur rymmer och ger sig ut på egna upptäcktsfärder - för att aldrig återvända.
Pulsstyrka, pulsenergi - elstängsel och joule (J)
Den pulsstyrkan som avgör hur hård och stark elstöten känns uppges i enheten joule (J).
För känsligare djur räcker det med ca. 1 - 3 joule i utgående pulsenergi så att elstöten känns avskräckande och skrämmande.
För stängsling mot rovdjur, vildsvin osv eller inhägnad av okänsliga rymningsbenägna djur rekommenderas en utgående pulsenergi mellan 3,5 - 5 joule.
Det finns väldigt starka stängselaggregat med en högre kapacitet där den utgående puslenergin uppges med ett värde över 5 joule.
Det är dock så att enligt EU's "5-joule regeln" (EN norm 60335-2-76/AD från 20011-09-01) är den maximala utgående pulsenergin begränsad på 5 joule. De mycket starka elaggregaten anpassar pulsenergin efter stängselskicket med fördröjningstid och kontrollerar stängselskicket genom sin "intelligenta" teknologi.
Mer om aggregatstyrka, val av lämplig stängselaggregat och vilken spänning i stängslet passar för vilka djurslag och vilka stängsellängder osv finns på dessa sidor:
» Spänning i elstängsel - Val av rätt aggregat och » Elstängsel spänning, volt, joule, watt
Innan du sätter igång ta dig någon minut och tänk igenom hur hagen ser ut. Det krävs lite planering innan så att du har alla de rätta stängseltillbehören till hands. Sedan borde allting gå smidigt och bra med stängselmonteringen.
Några frågor för vägledning och val av passande stängselprodukter:
- Vilka djur ska stängslas in eller stängas ute?
- Hur stor är hagen (stängsellängd, antal trådar/höjder, längden total med alla trådhöjder inräknade)
- Finns det något eluttag i närheten eller inte
- Elstängsel med eller utan jordning? Vinterstängsel eller uppgradering av befintligt trädgårdsstaket, typ gunnebostängsel el dyl?
Var god läs mer på denna sida: » Vinterstängsel eller elstängsel utan jordning - Behöver jag stolpar? I så fall vilka? Stolpavstånd? (Tänk på hagens storlek, marken och terrängen, på hörn och stängselslut) och hur många? (Stolpavstånd beroende på marken, typ av stolpar ca. 3-8 m)
- Ska det finnas öppningar? Genomfart? Grind? (Ska det vara strömförande också eller inte? I fall ja, tänk på tillbehör för att strömsätta grinden som jordkabel vid nedgrävd ledning, skarv och anslutningskabel)
Mer info om Grindlösningar, stängselöppningar hittar du här: Flexibela repgrindar- se » Grindhandtag, repgrindar, Nätgrindar- Trädgårdsgrindar, se » Grindar, nätgrindar se: » Trädgårdsgrind och elstängsel
Dessa stängseldelar behöver du för att kunna bygga ett fungerande elstängsel:
- 1. Stängselaggregat (nätdrivet eller batteridrivet);
tänk på att skaffa passande batteri (9 volt, 12 volt och evtl. batteriklämmor för anslutning), evtl. solcellspanel, skyddslåda eller stöldskyddslåda fär säker förvaring av elaggregatet.
Mer info och hjälp för val av rätt stängselaggregat hittar du här: » Val av elaggregat- 1.1 Anslutningskabel för att ansluta stängselaggregatet till eltråden
- 1.2 Jordkabel för att ansluta stängselaggregat till jordspett
- 2. Jordspett - per utgående joule (pulsenergi)
behövs ett jordspett, gärna så långt som möjligt, slås ner i marken så djupt som möjligt, på ett fuktigt ställe om möjligt. Avstånd mellan jordspett: 3m
- 2.1 Jordkabel för att koppla samman fler jordspett i fall det används fler än ett. Mer info om jordning, jordspett och jordkabel hittar du här: » Jordning av elstängsel
- 3. Stolpar
- 4. Isolatorer
- 5. Eltråd, rep eller band
- 6. Varningsskylt -Mer info om varningsskylt och krav för märkning av elstängsel och skyltning för allmänheten, se här: » Varningsskylt elstängsel
Det rekommenderas använda åskledare som kopplas mellan aggregat och stängsel (vid nätdrivna aggregat minst 10 m ifrån byggnaden för bästa möjliga skyddet mot brand osv. vid evtl. blixtnedslag).
Mer info om åskledare, åskskydd hittar du här: » Åskledare, åskskydd elstängsel
Kom ihåg att du inte behöver bygga stängslet som en sluten krets. Det går även att ansluta ett eller flera elstängselnät till ett lämpligt aggregat och ha det som en sträcka (ej kopplat som sluten slinga eller cirkel).
Det går utmärkt att ha en sträcka med stängselbörjan och stängselslut eller flera stängselsektioner eller stängseldelar, som då ska bara kopplas samman så att strömmen flyter vidare till nästa stängseldel. Se t ex bilden ovan och nedan.
Infosida om hur ett elstängsel egentligen fungerar: » Elstängsel funktion
En bra översikt över stängselmontering hittar du här: » Stängselmontering hundstängsel-stängselguide
Vill du sätta upp fler trådhöjder kan du gott använda en och samma eltråd och slingra över till nästa höjden, se på bilden nedan:
Placering av stolpar
Vi rekommenderar att först sätta ned stolparna i marken och fästa isolatorerna sedan.
Stolpavstånd:
Beroende på stänsgseltyp, mark, terräng ca. 3 - 8 meter. Kolla gärna på rådgivarsidorna om resp. djurslag/elstänsgel eller kontakta vår kundservice shop@lantkompaniet.se.
Vid tillfälliga hagar är plaststolpar, fiberstolpar eller stålstolpar ett bra och lätthanterligt alternativ. Vid stängselslut, genomgångar, grindar skulle kraftiga stolpar som trä- eller stålstolpar användas för att de klarar hårda belastningar.
Plast- och fiberstolpar hittar du här » Stolpar för tillfälliga hagar
Vid permanenta elstängsel rekommenderas trästolpar eller stålstolpar. Stålstolpar hittar du här » Stolpar för permanent stängsel.
Använder du trästolpar eller stålstolpar behöver du isolatorer med antingen skruv (trägänga) eller metallgänga (M6). Vi rekommenderar att först sätta ned stolparna i marken och fästa isolatorerna sedan.
för att kunna fästa dem, alternativt finns klämmisolatorer el dyl. Det finns många olika varianter för olika stolptyper och för eltråd, elrep eller elband samt distansisolatorer, långa isolatorer och speciella isolatorer för fler trådar på kort avstånd eller för att fästa i panelstängsel, trägdårdsstängsel som t ex artnr. 45628:
Alla isolatorer hittar du här: » Isolatorer
Sätta upp eltråd
Eltråden fästs vid stängselslut med hjälp av skarv, trådskarv el. dyl. Se mer om skarvning här: » Skarvlås och stängselspännare
OBS: Knyt aldrig ihop eltråd, rep eller elband! Det betyder spänningsförlust och allt för högt elektriskt motstånd som gör att stängslet tappar spänning och effekt! Använd helst lämpliga isolatorer vid t ex hörn (se artnr. 44812) och skarv (t ex artnr. 44684). Till elband passar hörnisolator artnr. 44632.
Eltråd, stängselband och stängselvajer hittar du här: » Eltråd, stängseltråd, stängselband
Elstängselaggregat:
Välj ett lämpligt stängselaggregat med
- rätt drift (via nästström 230 volt eller via batteri)
- passande styrka (utgående pulsenergi uppges i joule, utgående elstängsel spänning uppges i volt) som verkligen skrämmer djuren i fråga och inger respekt redan vid första kontaktet med stängslet
- som klarar den totala stängsellängden (räknar in alla trådar, trådhöjder) och tänk även på uppväxande eller befintlig vegetation som kan orsaka spänningsbortfall
Alla våra elstängselaggregat hittar du under rubriken Elstängselaggregat uppdelade efter Nätdrift 230 V eller efter batterifrift, se batteriaggregat 12V eller 9V och här hittar du även solcellsaggreagt eller paket med stängselaggregat och solpanel:» Elstängselaggregat
Kopplingsschema elstängselaggregat och elstängsel se » Kopplingsschema på rådgivarsida Hundstängsel
Placering av stängselaggregat
Nätaggregat: Placera stängselapparaten bra skyddat mot regn och vädret, t ex under hustak vid väggen el dyl. Brandsäkert ska det vara. Starta aggregatet först när hela stängslet har byggts klart! Om möjligt, placera aggregatet på ett ställe där jordningen kan sättas ned i så fuktig mark som möjligt. Mer om jordning, se » Jordning av elstängsel
Ansluta jordning och evtl. installation av åskskydd - Kopplingsschema åskledare elstängsel se rådgivarsidan » Åskskydd till elstängsel
Sätt ned jordspetten där marken är fuktig året runt. Olämpliga jordarter och för lite markfuktighet, t.ex. torr, sandig jord, stenar, berg etc. liksom elläckage genom kontakt med växtlighet, felaktiga isolatorer, etc., kräver ännu fler jordspett. Dessa bör slås ned med ca. 3 m mellanrum. Jordkabel 3m se artnr. 33615:
Anslut stängselaggregat till jordspett med jordkabel (jordutgång, minuspolaritet). Jordkabel för att ansluta jordspetten (t ex artnr. 32601).
OBS: Passa på att installera jordningen med ett avstånd på minst 10 m ifrån
husväggen där aggregatet monteras så att inte husets jordning
(skyddjord, nollanslutning) och övriga
vatten-, elledningar osv. utsätts för skaderisk.
Mer info om jordning se resp. rådgivarsida: » Jordning elstängsel, avstånd jordspett, jordkabel
Anslut stängselanslutningskabel till aggregatets stängselutgång och andra änden till stängseltråden.
Vid elstängsel längs med allmänna vägar ska varningsskyltar (se artnr. 44842) sättas upp för att tydligen märka elstängslet för allmänheten.
Alla måste få se direkt att det handlar om ett elektriskt stängsel för att undvika skador el.dyl. Varningsskyltar ska fästas välsynligt var 100. meter samt vid grindar, genomgångar, stigar eller samhällen, platser, där det egentligen inte brukar finnas något elstängsel. Vi hänvisar också att inhämta information om t ex regler för uppsättning av elstängsel hos resp. kommuns/länets länstyrelse.) Har du kontrollerat alla anslutningar osv, koppla in sladden i eluttaget och/eller tryck på strömbrytaren.
Vi plockar gärna ihop skräddarsydda stängsellösningar, ger tips och råd.
Hör gärna av dig till oss om du har frågor eller funderingar:
E-post: shop@lantkompaniet.se
Telefon: 08-420 027 89 (mån - fre | kl 9 - 17)
Varmt välkommen!