Åskskydd

Varför installera åskskydd/åskledare?

Installation av åskskydd eller åskledare/blixtledare (bäst med gniststräcka) ska skydda elstängselaggregatet mot blixtnedslag och därmed mot totalförstörelse i värsta fall. Vid åskväder är det lätthänt att blixten slår ned i elstängsel. Utan användning av åskskydd skulle blixten gå -genom eltråden och anslutningskabeln- rakt in i elaggregatet, med en spänning upp till 10.000.000 V. Det klarar inte ens det bästa stängselaggregatet av! Skulle aggregatet då vara placerat i stallet eller någon annanstans inomhus kopplat in i eluttaget kunde blixten gå ännu vidare och fortsätta sin väg in i fastighetens elnät och kanske orsaka brand. Just därför är det enligt VDE-föreskriften ("VDE" = Technical-scientific association in Germany, focus on Electrical, Electronics and Information Technology) förbjudet att installera elstängselaggregat inomhus när det inte finns något åskskydd.

Hur installera åskskydd och hur fungerar det?

Åskledare kopplas mellan elstängselaggregat, jordning och eltråden (stängslet).


Bild: Jordspett ska placeras med ett avstånd på minst 10m ifrån byggnadens elnät (dess skyddsjord och nollanslutning) enligt Elsäkerhetsverket och VDE ("VDE" = tyska "Verband der Elektrotechnik, Elektronik und Informationstechnik", Europe’s largest technical-scientific association). Mer info om elstängsel hittar du på Elsäkerhetsverkets webbplats: » Info om elstängsel Elsäkerhetsverket

Gör så här: Placera/fästa åskskyddet på ej brännbart underlag i närheten av stängselaggregatet (t. ex på någon vägg) och koppla åskskyddet med någon högspänningsfast, isolerad stängselanslutningskabel till aggregatets stängselutgång. Åskskyddets andra del kopplas med samma typ av anslutningskabel till elstänglets eltråd. Sedan ska åskskyddet även kopplas till jordningen. Det går bra att använda ståltråd eller jordkabel för att ansluta åskskyddet till jordspettet och koppla den till jordkabeln som går till aggregatets jordutgång.

Nu är installationen av åskskyddet klar för funktion. Slår blixten ned i stängslet leder åskskyddet den direkt  ner i marken så att den inte med full kraft går in i elaggregatet som blixten hade gjort om inte åskskyddet fanns. Åskskyddets spiralformade tråd (spole) framställer ett oehört stort motstånd för blixten så att den inte fortsätter vägen dit mot aggregatet utan tar den lättare vägen trots en glapp på ca 10mm mellan spiralen och gnistsräckan där det bara finns luft emellan ner i marken se animation på bilden ovan.

Det finns också åskskydd utan den spiralformade tråden (spolen) s. k. kompakta åskskydd. Avledningen sker då endast via gniststräckan direkt ner i marken. Se art.nr.: 44755.

OBS:
Har blixten slagit ner så behöver i de allra flesta fall åskskyddet ersättas med ett nytt då det brukar vara totaltförstört efter blixtens besök.

Tips:
Installeras en stängselbrytare mellan åskskydd och elstängslet så går det snabbt och enkelt att koppla aggregatet samt åskskyddet från stängslet vid annalkande oväder och åska. Stängselbrytaren kopplar stängslet med marken så att blixten direkt går ner i marken i fall den slår ner i stängslet.


Installationsschmema  elstängsel med åskledare nedan visar 2 olika åskledare

artnr.44732 Åskledare gnissträcka. eller artnr. 44755 Åskledare kompakt. eller artnr.48110 Åskledare VP-10.


Åskskydd för stängsel med varannan plus- och minustråd, vinterstängsel

Åskskydd plus-/minusstängsel. Åskskydd DUO till plus-/minus elstängsel.  artnr. 44880

  • Åskskydd Duo artnr. 44880 (se bilder ovan)

    Till alla åskskydd » Åskskydd till elstängsel

    Allmän info om elstängsel, regler, kopplingsschema och montering finns på resp. rådgivarsida: » Allmän information om elstängsel och stängseluppsättning