Fina fårhagar: Fårstängsel & Fårnät

Får ger nog alltid ett ganska tamt och trevligt intryck, men de räknas faktiskt till de svårhägnade djuren. Deras tjocka ullpäls gör att de är rätt så okänsliga mot strömpulser från ett elstängsel eftersom ull isolerar mycket bra. Nedan hittar du ett par tips för en säker inhägnad och ett effektivt elstängsel för får. Det handlar inte bara om att skapa en rymningssäker fårhage utan även att skydda tamdjuren mot eventuella rovdjursangrepp.

Stängsling mot rovdjur:
Skydd mot vargen? Läs mer här !

Val av stängsel till får

Fårstängsel med eltråd skulle helst ha 4 eller 5 trådhöjder. Alternativt finns bra strömförande stängselnät till inhägnad av får.

För permanenta stängselanläggningar eller permanenta hagar rekommenderar vi sätta upp ett elstängsel med 4 eller 5 trådar eltråd.

För tillfälliga eller mindre hagar passar elstängselnät ganska bra eftersom de är snabbt monterade, inget får eller lamm kan ta sig igenom stängselnätet och dessutom är elstängselnät för får ganska prisvärda, kostar alltså inte så himla mycket. 

OBS:
Stängselnät är ej lämpliga för djur med horn! Risken att djuren fastnar i stängselnätet är allt för stor.

Elektriskt fårstängsel

Stängselhöjd fårstängsel

Fårstängsel brukar ha trådhöjder på ca.  30 cm, 45 cm, 65 cm och 90 cm avstånd från marken.

Stängselstolpar

Stolpar till fårstängsel ska sättas ner i marken med ett avstånd på 4 - 5m från varandra. Vid tillfälliga hagar och som mellanstolpar passar kraftiga, slitstarka plaststolpar. De är ganska lätthanterliga, snabbt nedsatta och har inbyggda isolatorer så att man slipper hantera med en massa enskilda isolatorer till trådarna. Plaststolpar är också en ganska prisvärd variant också. Vi kan gott rekommendera de högvärdiga stängselstolpar i plast  artnr 44453 (vit) eller 44454 (grön) och hållbara fjäderstålstolpar som t ex artnr. 44482.  Vid hörn eller ställen med hårdare belastning i form av dragkrafter används bäst kraftiga trästolpar eller metallstolpar som klarar vilken påfrestning som helst och står alltid stadiga och stabila. I vårt sortiment hittar du robusta metallstolpar typ "Allround-Metallstolpe", se artnr. 44386 » Metallstolpar

Eltråd, polytråd, ståltråd, galvad eltråd, aluminiumtråd

En bra eltråd, polytråd eller galvad ståltråd är de bästa elektriskt ledande materialen till fårstängsel. Tänk på fårens tjocka ull och att det behövs riktigt bra eltråd med hög ledningsförmåga så att pulsenergin från aggregatet ges ut på stängslet. Breda elband är inte lämpliga eftersom deras breda yta kommer nästan inte i närheten av fårskinnet däremot kan eltråd lättare komma närmare de känsliga kroppsdelarna genom ullet.

Eltråd är ganska lätthanterlig och ganska långlivad också. Beroende på den totala stängsellängden är det mer eller mindre viktigt att välja någon eltråd av bra kvalitet. Mellanstora hagar kan med fördel stängslas in med denna eltråd artnr. 44613. Eltråden med 7 rostfria ledare och ett lagom motståndsvärde av 3,45 ohm/m passar då ganska bra.

Stora hagar skulle dock inhägnas med högvärdigt stängselmaterial för att säkerställa bra effekt och bästa skydd. Eltråd med ett lågt ohm-tal borde väljas. Annars skulle stängslet tappa spänning bara pga den långa stängsellängden och när pulsenergin skulle smälla till vid kontakt av stängseltråden med djuret så skulle den troligtvis vara alltför svag för att ge en obehaglig känsla eller skrämma. 

Eltråd för längre stängsellängder och stora inhägander:

44645 Eltråd 400m, 3x 0,25 koppar + 3x 0,20 rostfria ledare VOSS.farming
44800 Eltråd 1000m, 1x 0,25 koppar + 8x 0,20 rostfria ledare, VOSS.farming
44553 Eltråd 400 m, 1,8 mm, aluminiumtråd, VOSS.farming

Underlättar arbetet: med stängselmontering För att enkelt och smidigt kunna rulla upp och in eltråden finns passande trådvindor i plast. Rekommenderas för långa stängsellängder (över 1000 m eltråd)  "Max TURN 2000", se trådvinda artnr. 44238 och 44239.

Galvad eltråd är väldigt slitstark och tålig samt rätt så kostnadseffektiv. Se galvad ståltråd artnr. 44558 som utmärks av bra ledningsförmåga, passar långa stängsellängder.

 Elstängseltråd 1000m, 1,6 mm, polytråd, transparent, artnr. 44544 kombinerar fördelarna av tråd och plasttråd. Bra ledningsförmåga, prisvärd, lätt att arbeta med och mycket långlivad.

Elstängselnät till får, fårnät



Höjd nätstängsel

Fårstängselnät borde ha en höjd på 90 cm och bra ledningsförmåga.

Nätstolpar / elektriska ledare / elnät

Ett bra stängselnät till får är den orangefärgade varianten artnr. 27202, ett slitstarkt stängselnät med bra elektriska ledare och 14 nätstolpar för bra stabilitet. En annan modell är 27126, även det lekande lätt uppsatt, kan enkelt kopllas samman med redan befintliga stängselnät och passar kortare eller mellanlånga stängsellängder.

För stora hagar eller svårare terränger rekommenderar vi det här fårnätet: artnr. 27193. Dubbelspetsade nätstolpar ger bra hållfasthet och sätstängslet hålls stadigt och välsträck. Lodräta förstärkta trådar bidrar till nätets stabilitet och minskar risken för nedhängning. De inbyggda elektriska ledare utmärks av bra ledningsförmåga och ger bra effekt även vid långa stängsellängder.

Elstängselnät är i och för sig inte dåliga eller olämpliga, men det kan tyckas bli jobbigt när man ska ta sig in hagen utan att koppla bort strömmen eller lägga stängselnätet ner på marken. Varför inte använda en grind - enklare än så kan det inte bli! Vi säljer olika grindar för stängselöppningar, nätstängsel eller vanligt elstängsel med trådar, det spelar ingen roll. Se t ex artnr. 27402 » Grind till elstängsel . Grindar är lättinstallerade och kan givetvis strömsättas så att även denna part av stängslet är en helt säker barriär. Grind till stängselnät är lätt att öppna och stänga och perfekt när det ska finnas öppningar i stänglet.

Stängselnätets hörn kan vara lika utsatta för dragkrafter och påfrestningar som vanliga elstängsel med eltråd och stolpar. För att stabilisera hörnen rekommenderas strävning. Bara använda en eller flera NetFix-strävar eoch ökar på hela stängselnätets stadga, stabilitet samt livslängd. Det har visat sig vara fördelaktigt att även sträva stängseländarna eller kanske sätta in en sträva som ett slags mellanstolpe för att förstärka nätet och hålla det rakt och upprätt, se t ex artnr.  27311 » Strävning NetFix sträva till stängselnät

Stängselnät sträva.
Stängselnät sträva.


Markpinnar, jordpinnar
eller jordankare är det inget fel på att använda, tvärtom, det ger bara riktigt bra förankring i marken och håller de lägsta trådarna väldsträckta och nere tätt ovanpå marken så att det inte finns någon risk att får eller lamm kan ta sig ut ur hagen. Se  t ex  27233 » Markpinnar

Stängselaggregat fårstängselnät

Fårens ull fungerar som en fantastisk isolator mot ström. Därför är får ganska okänsliga mot så där lagom starka elstötar av standard stängselaggregat. För ett effektivt skydd och en säker inhägnad rekommenderas valet av ett kraftfullt stängselaggregat med ett högt joule-tal i utgående pulsenergi på minst 2,5 joule så strämmen märks.

I bästa fallet används något bra nätaggregat (nätanslutning som driftkälla) men är inte det möjligt, så bör det vara ett starkt batteriaggregat 12 volt med hög utgående spänning och hög pulsenergi. Just elstängselnät kräver lite mer av strömapparaten eftersom de inbyggda elektriska ledare brukar vara gjorda av rostfritt stål som inte har samma goda ledningsförmå som t ex ett högvärdigt polytråd, aluminumtråd eller kopparledare. Men stål ger bättre stadga och stabilitet som nätet behöver.

Nätanslutna stängselapparater 230V

Nätaggregat finns i många utföranden och i olika styrkor, med starkare eller svagare effekt. Även vid långa stängsellängder levererar de kraftfulla elaggregaten tillräckligt mycket ström så strömpulserna är rätt så starka och skrämmande. Ett bra och ganska populärt stängselaggregat med nätanslutning är  Tesla 7 från Voss.farming, se artnr. 43825 » Elstängselaggregat Tesla 7 nätaggregat. Denna modell är lämplig för att driva elstängselnät och här får du verkligen valuta för pengarna. Ett bra och kostnadseffektivt stängselaggregat till ett oslagbart pris.

Ännu högre krav uppfyller stängselaggregatet NVi 9000, se artnr. 44869. Det är ett utav de starkaste elaggregat vi har och lämpar sig mycket bra för långa stängsellängder och svår, kuperad terräng. Denna strömapparat ökar sin utgående energi beroende på stängselskicket och stängselsituationen (t ex vid uppväxande vegetation). Dessutom är den utrustad med larmfunktion. Kraftfulla elaggregat klarar stora hagar utan minsta problem.

Rekommendation:
Koppla in jordfelsbrytare mellan vägguttag och stängselaggregat för att minska skaderisken vid felaktig funktion eller annan skada, jordfelsbrytare se artnr. 48015.

Batteriaggregat:

Finns ingen anslutningsmöjlighet till nätström i närheten av fårhagen går det naturligtvis bra att använda ett starkt batteriaggregat (12 volt) istället för ett högpresterande nätaggregat. Uppladdningsbara 12V fritidsbatterier eller vanliga bilbatterier 12 V finns nästan överallt att få så att man bäst kunde skaffa två så att det alltid finns ett fulladdat batteri till hands i fall laddningen på det andra tar slut. En bra möjlighet att spara pengar på längre sikt är användning av solcellspanel som extra energikälla till stängselaggregatet. De flesta batteriaggregat kan enkelt kompletteras med solcellspanel och det finns även solcellsaggregat med redan inbyggd solpanel för att utnyttja solenergin främst under sommarens betessäsong.

Starkt och kraftfullt och alltid att rekommendera: Batteriaggregat Sirus 8 - 12 volt, VOSS.farming, se artnr. 43805. Utmärks av god kvalitet, bästa effekt för bra skydd och säkerhet- även vid långa stängsellängder och svårare terräng!

Stängselaggregatet AVi 10000, se artnr. 44687.P är ett rätt så kraftfullt batteriaggregat som inte skuggas av ett nätaggregat. AVi 10000 är ett bra val vid stora hagar och långa stängsellängder med påväxt och kanske svårare terräng. I leveransen av AVi 10000 ingår en digital stängseltestare för att alltid ha bästa koll på spänning i elstängslet.

Redan påpekat men gärna en gång till: Sommar och sol, djuren ute på betet, varför inte utnyttja de varma solstrålarna och mata stängselaggregatet resp. batteriet med hjälp av solen? Solenergi till elstängsel är en kostnadseffektiv och miljövänligare lösning till vanliga standard strömapparater. Använd senaste teknik, spara pengar och njut av ett nästan underhållsfritt, välfungerande elstängsel hela sommaren.

I Lantkompaniet sortimentet finns ett par bra lösningar och kompletta paket för ett solcellsdrivet elstängsel.  Se t ex solcellspaket artnr. 43662. Där ingår ett starkt batteriaggregat 12 volt, Green Energy, VOSS.farming, inkl. metallbox och solpanel till ett absolut rimligt pris. Detta solcellspaket avser kortare stängsellängder och mindre hagar. Till större inhägnader finns solcellspaketet 30W  inkl. metallbox och det starkare batteriaggregatet AVi 8000, se artnr. 43667.

Jordning

En bra jordning är liksom a och o så att elstängslets fungerar. Genom jordningen sluts strömkretsen och är jordningen för dålig, då blir det inte någon skrämmande effekt när djuret kommer i kontakt med eltråden. Jordningen ska göras noggrant och genomtänk så att det inte blir någon överraskning, någon gång man ska hälsa på djuren på betet - just när det handlar om rymningsbenägna djur. Jordning är en jätteviktig komponent i elstängselanläggningen! Använd helst rostfria, galvade stålspett med stor yta för optimal elektrisk ledning och bäst kontakt med marken. Vid permanenta elstängsel borde man alltid använda minst 1m långa jordpsett med vinkelprofil, se artnr. 44219. För tillfälliga hagar går det bra att använda lite kortare jordpinnar, som t ex detta jordspett med rund profil, se artnnr. 44375.

Stängselaggregatets jordutgång kopplas medels lämplig jkordkabel till första jordspettet (jordkabel för jordanslutning se artnr. 33615. Använd gärna ett spett för varje joule i utgående pulsenergi. Har du ett stängselaggregat med kraftfull effekt så ska du visserligen använda 3 - 5 jordspett. Vid mycket torr, sand eller stenig mark hjlälper användningen av fler jordspett förbättra hela elstängslets jordning. Avstånd mellan jordspett: ca 3m; de enskilda jordspetten kopplas samman med lämplig jordkabel, se t ex artnr. 33615. För mer info om jordning besök gärna rådgivarsidan om jordning av elstängsel » Jordning elstängsel

Tips:
Jordningen kan kontrolleras med någon stängselprovare (se t ex artnr. 44863) genom att kortsluta stängslet.
Gör så här:

Stäng av aggregatet.
Sätt någon järnpinne/något järnspett i marken på 100 m avstånd från stängselaggregats anslutning på stängseltråden.
Järnpinnen ska lutas mot stängseltråden (ha direkt och bra kontakt med stängslet, se bilden.
Starta elstängseaggregatet.
Nu borde stängselspänningen falla till ca. 2000 volt.
Sätt stängselprovarens metallpinne ner i marken på ca 1 m avstånd från det längst avlägsna jordspettet (sett från stängselaggregatet) och mät spännningen mellan jordspett och jord genom att hålla stängselprovarens pinne mot jordningens jordspett.
Ett optimalt värde för jordning ligger på 0-200 volt. Värden mellan 200-600 är okej också (toleransområde).
Ligger värdet över 600 volt, borde fler jordspett sättas ner i marken

Tillbehör stängselmontering

Anslutningskabel och skarvning

Det hjälper ingenting att ha den bästa eltråden och den starkaste stängselapparaten när skarvningar eller övriga anslutningar, kopplingar är dåliga.

Använd alltid lämplig anslutningskabel för att ansluta aggregatet till eltråd, t ex den här med ögla se artnr. 44407 den för eltråd, se artnr. 44612 eller den för anslutning till elstängselnät, artnr. 33614. För att säkerställa bra strömflöde när det finns flera trådhöjder är det bra att använda en sorts anslutningskabel som förbindelse mellan de olika trådarna, t ex artnr. 44185 eller en kraftig kabel med kontaktklämmor artnr. 44653.

Aggregatet ansluts till jordspett med en lämplig jordkabel, t ex artnr. 33615.

Knyt aldrig, använd alltid trådskarv, repslarv eller bandskarv. Annars minskas ledningsförmågan drastiskt och stängslet tappar spänning. Skulle stängselnätet, eltråden, repet eller elbandet gå sönder och vill du kanske laga stängslet och knyta tråden fast i stängseländarna, använd alltid någon bra elektriskt ledande skarv som t ex dessa skarvlås: artnr. 44684 eller artnr. 44619.

Åskskydd

Åskskydd installerat mellan stängselaggregat och elstängslet minsakr risken för blixtskador, det är en installation som verkligen rekommenderas. Åskskydd, se artnr. 44732  » Åskskydd elstängsel åskledare och besök gärna rådgivarsidan för mer info:

» Åskskydd installera åskskydd till elstängsel

Åskskyddet leder blixten ner i marken och uppfyller försäkringarnas krav enligt VDE-föreskrifterna.

Bakgrund:
Är åskvädret på gång är det snabbhänt att blixten slår ner i elstängslet. Utan åskskydd skulle blixten, som kan komma med flera miljoner volt, gå genom eltråden in i stängselaggregatet och då blir det totalförstört som man gott kan tänka sig. Om nu denna stängselapparat finns inomhus med inkoppling i eluttag kunde blixten gå vidare in i strömledningen och orsakar brand. Därför är det enligt VDE-föreskrift förbjudet att installera stängselaggregat inomhus när åskskydd saknas. Har man åskskydd är det säkrare i a f.

Stängselkontroll/ Stängseltestare/Voltmeter/Stängselbrytare

Elstängslet ska regelbundet kontrolleras, det krävs enligt lag. Enkelt och snabbt kan detta göras med en stängseltestare, se t ex denna digitala stängselprovare artnr. 44863.

En ganska användbar produkt är stängselbrytaren när stängslet kanske är delat in i flera sektioner och en utav dem ska kopplas bort från strömmen el dyl. Då behöver du inte gå hela vägen fram till stängselaggregatet varenda gång för att koppla bort strömmen från hela stängselanläggningen utan du kan göra det snabbt och enkelt via stängselbrytaren. Även om stängslet kanske behöver lagas eller utökas har stängselbrytare visat sig ganska hjälpsam; se t ex 44767. 

Märkning - Varningsskylt elstängsel

Enligt lag ska elstängsel som finns längs med allmänna vägar och gångstigar märkas med varningsskyltar som tydligen markerar att det handlar om ett strömförande, elektriskt stängsel. Varningsskyltar ska fästas välsynligt på  eller i elstängslet med ca. 100 m mellanrum. Den internationella varningsskylten för elstängsel vi säljer varnar för elstängslet på många språk. Bilden informerar tydligt om en elektrisk stöt. Människor som talar olika språk kan på detta sätt snabbt identifiera vilken typ av stängsel det handlar om. "Warning electric fence" - "Warning elektriskt stängsel".

Sätt upp varningsskyltar välsynligt på allmänna platser, vägar, stigar så att alla snabbt uppfattar att stängslet är elektriskt och strömförande.
 

Waarschuwingsbord

 

»Till varningsskylt